Kirjavinkki

Nuorisotyön sukupolvet XYZ - kokemuksia kirjaimista. Nuorisotyön tallentamiskeskus Nuoperi 2017


Linkkivinkki

Nuorten hyvinvointikertomus   Nuorten hyvinvointikertomus sisältää indikaattori-, kokemus- ja tutkimustietoa 15-29-vuotiaista helsinkiläisnuorista. 


Valtion nuorisoneuvoston
sivuilla voi tutustua mm. nuorten hyvinvointi-indikaattoreihin sekä Nuoriso-barometreihin.


Kysy kirjastonhoitajalta
 

Videokokoelma

VIDEOT

Nuorisotiedon kirjastossa on lainattavana nuoriso- ja nuorisotyöaiheisia videoita koskien esim. päihteitä, seksuaalisuutta ja kuluttamista.

Koko videokokoelma löytyy kirjaston tietokannasta (hakulomakkeeseen aineistotyypiksi videotallenne).

--------------------------------------------------------------------------------

Monikulttuurisuusvideot

Kirjastosta voi lainata lyhyetelokuvia, jotka käsittelevät yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia sekä nuorten elämää eri maissa ja kulttuureissa.  Dokumentit/fiktiot sopivat  opetuskäyttöön ja oheisaineistoksi  teemapäiviin ja tapahtumiin.  Joissakin videoissa on mukana taustatietoa aiheesta ja ideoita keskusteluun.

Oheisessa listassa on lyhyt info elokuvien sisällöstä. Videoiden laina-aika on kuukausi ja ne lähetetään  tarvittaessa postitse. Ota yhteyttä: kirjasto(at)alli.fi. 

(päivitetty  20.2.2015)

DVD-videot 
VHS-videot

Verkkovideot

---------------------------------
DVD-videot 
----------------------------------

ANNA, BAZIL JA IHMISKAUPPIAS
Anna ja Bazil asuvat Beninissä. He ovat hyviä ystäviä ja käyvät samaa koulua. Eräänä päivänä ystävysten kotikylään saapuu vieras mies. Muukalainen antaa Annan vanhemmille valheellisia lupauksia ja vie Annan kotiapulaiseksi kaupunkiin. Bazil ihmettelee, miksi Anna ei tule kouluun. Bazil päättää selvittää Annan kohtalon ja pelastaa ystävänsä huonoista oloista.
Suomen Unicef -yhdistys, 2007. - 26 min. [DVD]

ANNA, BAZIL OCH MÄNNISKOHANDLAREN
Anna och Bazil bor i Benin. De är goda vänner och gå i samma skola. En dag kommer en främmande man till deras hemby. Främlingenger Annas föräldrar falska löften och för Anna till staden för att arbeta som hembiträde. Bazil undrar varför Anna inte kommer till skolan. Bazil beslutar sig för att ta reda på vad som hänt Anna och rädda sin vän ur de dåliga förhållandena.
Finlands Unicef -förening, 2007. - 26 min. [DVD]

AFTER THE BLOOD DIAMONDS (Veritimanttien jälkeen)
Dokumenttielokuva Sierra Leonesta, maailman köyhimmästä maasta. Viisi vuotta sisällissodan jälkeen entiset sotilaat - joukossa lapsisotilaat - elävät yhdessä sodan uhrien kanssa tavoitellen parempaa tulevaisuutta.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Taavi Vartia.
Suomen pakolaisapu, 2009. - 50 min. [DVD]

ERITREA - Vesi vähissä
Itä-Afrikan vesitilanne on huono kuivuuskausien takia. Likainen vesi lisää ripulitauteja. "En ehdi käydä koulua", suree 11-vuotias eritrealaistyttö joutuessaan huolehtimaan perheen vedensaannista.
Unicef.  - 13 min. [DVD]

ERITREA - Ont om vatten
Smutsigt vatten ökar diarrésjukdomar."Jag hinner inte gå i skola", sörjer en 11-årig eriteansk flicka som är tvungen att sköta om familjens vattenförsörjning.
Unicef. - 13 min. [DVD]

ELÄINTARHAN LAPSET PUHUVAT- Virikkeitä globaalikasvatukseen Helsinkiläisen Eläintarhan ala-asteen oppilaat selittävät sanoja vastuu, ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus, kehitysyhteistyö ja globaali.
Maailmankoulu. - 10 min. [DVD]

KESKEN JÄÄNNYT LAPSUUS Elämä lapsivaimon silmin
Kesken jäänyt lapsuus antaa äänen lapsivaimoille Bangladeshista, Burkina Fasosta ja Jemenistä. Etelä-Aasiassa lähes puolet tytöistä on naimisissa ennen 18-vuotissyntymäpäivää. Liian varhainen avioituminen katkaisee heidän lapsuutensa ja altistaa heidät asioille, joihin he eivät ole vielä valmiita.
UNFPA Hki: Väestöliitto. - 13 min. [DVD]

LATRIN PÄIVÄ LAOSISSA
Laosissa viidesosa lapsista ei pääse kouluun käyhyyden takia, 14 -vuotias Latri käy koulua ja hänellä on paljon unelmia. Julkaisusarja: Pienten puolella - päivätyökeräys 2006-2007. 
Suomen Unicef, 2006.  Kesto: n. 15 min. [DVD]

LATRIS DAG I LAOS
I filmen bekantar vi oss med 14- åriga Latris liv i byn Wap i södra Laos. Latri är lycklig, eftersom hon får gå i skola. Det får inte alla barn i hennes ålder. I filmen får du förflytta dig för en dag till Laos och följa med Latris liv i skolan och hemma. Du får också höra om hennes drömmar. FN:s barnorganisation UNICEF arbetar för barns skolgång i Laos. Utbildning är nyckeln till framtiden. I slutet av filmen framför UNICEFs Goodwill ambassadör Axl Smith an vädjan för Laos barn.
Finlands UNICEF, 2007. - ca 15 min. [DVD]

MAAILMA KÄSISSÄMME. VÄRLDEN I VÅRA HÄNDER.
Kaikilla lapsilla on oikeus lapsuuteen ja hyvään elämän alkuun. Kuitenkin miljoonat lapset ja nuoret elävät maailmassa, josta nämä oikeudet puuttuvat. Aiheina mm. AIDS, sota ja pakolaisuus.Susoitus: yli 12-vuotiaille.
Unicef.2007. - 13 min. Suomen- ja ruotsinkielinen versio. [DVD]

MEENA JA UUSI YSTÄVÄ
Meena asuu pienessä kylässä veljensä Rajun, papukaija Mithun sekä vanhempiensa kanssa. Eräänä päivänä kouluun tulee uusi oppilas, jolla on vaikeuksia oppimisessa. Meena ja hänen koulukaverinsa suhtautuvat kukin eri tavalla erilaisuuteen: jotkut kiusaamalla, jotkut auttamalla. Opettajan ja lääkärin avulla lapset oppivat suhtautumaan erilaisuuteen ja vammaisuuteen oikein. Lapset oppivat myös jodin merkityksen ihmisen terveydelle.
Suomen Unicef. - 12 min. [DVD]

MEENA JOUTUU TÖIHIN. JOBBET FÖRST MEENA.
Piirroselokuvan aiheena on lapsityö. Meena ja Raju lähtevät isänsä mukana kaupunkiin. Siellä moni asia on kuitenkin toisin kuin miltä alkuun vaikutti. Lapset joutuvat raatamaan raskaassa työssä, ja vasta monen mutkan jälkeen he pääsevät takaisin kotikyläänsä. Suositus 1-6 -luokille
Suomen Unicef -yhdistys. Maailman tytöt kouluun! -kampanja, [2006]. Animaatio, Kesto: 15 min. Suomen- ja ruotsinkielinen versio. [DVD]

MEENA OCH HENNES VÄN
Meena bor i en liten by tillsammans med sin bror Raju, pepegoijan Mithu och sina föräldrar. En dag kommer en elev med inlärningssvårigheter till skolan. Meena och hennes skolkamrater förhåller sig alla på olika sätt till det annorlunda: en del retar, andra hjälper. Med hjälp av en lärare och en läkare lär sig barnen att föhålla sig på rätt sätt till handikappade människor och det som är annorlunda. Barnen får också veta hur viktigt det är med jod för att mäskan ska hållas frisk.
Finska UNICEF. - 12 min. [DVD]

MEENA PÄÄSEEE KOULUUN! MEENA BÖRJAR SKOLAN!
Meena asuu pienessä kylässä, ja hänen paras ystävänsä on Mithu-papukaija. Toisin kuin veljensä, Meena ei tyttönä pääse kouluun, mutta nokkela Mithu-papukaija opettelee tunnit ulkoa ja opettaa näin Meenankin laskemaan. Laskutaidollaan tyttö paljastaa kanavarkaan, ja lopulta vanhemmat päästävät kylän sankarin kouluun. Vakavasta aiheestaan huolimatta suomeksi puhuttu piirroselokuva on hauska, värikäs ja vauhdikas. Se sopii myös nuoremmille katsojille. Bangladeshissa, Intiassa, Pakistanissa ja Nepalissa Meena on ollut suosittu ja auttanut esimerkillään monta tyttöä opintielle. Suositus 1-6 -luokille
Copyright: Suomen Unicef-yhdistys. Maailman tytöt kouluun! -kampanja, [2006]. Animaatio. Kesto: n. 12 min. Suomen- ja ruotsinkielinen versio. [DVD]

MEIDÄN OIKEUTEMME! VÅRA RÄTTIGHETER!
Mitä oikeuksia lapsilla on? Miksi tarvitaan erityinen lapsen oikeuksien sopimus alle 18-vuotiaille? Perustiedot Suomen ja kaikkien maailman lasten oikeuksista. antavat pohdinnanaiheita siihen, miten jokainen voi edistää omien ja kavereiden oikeuksien toteutumista.
UNICEF. - 9 min. Suomen- ja ruotsinkielinen versio. [DVD]

14 E
Jaja on pieni sudanillaispoika, jolla on suuri salaisuus. Naapuristossa asuvat suomalaispojat uskaltavat luoda yhteyden yksinäiseen poikaan.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Naima Mohamud.
Yhteiset lapsemme, 2012. - 5 min. [DVD]

NUORI AFRIKASSA. Ung i Afrika. Young in Africa. Jeune en Afrique
Nuori Afrikassa -dvd sisältää 14 elokuvaa, jotka on tehty yhteistyössä afrikkalaisten nuorten kanssa Senegalissa ja Malawissa. Elokuvat ovat 5-20 minuuttisia dokumentteja, animaatioita ja fiktioita. Ne käsittelevät nuoria koskettavia aiheita aidsista rakkauteen. Tavoitteena on "tuoda valoa pimeään", välittää tietoa Afrikasta, sen ihmisistä ja näiden elämästä.
Ohjaus: Antonia Ringbom. Tuotanto: Firma Antonia Ringbom ja Finlandssvenskt filmcentrum rf yhteistyössä vapaaehtoistyöntekijöiden ja Suomen ulkoministeriön kanssa, 1999-2006. Kesto: 3 h.  Suomen-, ruotsin- ja ranskankielinen versio [DVD]

NÄKÖKULMA. KATSO ITSEESI JA OLET SOKEA MUILLE. KATSO MUIHIN JA OLET SOKEA ITSELLESI.
Suomalainen lyhytelokuva nuoren somalimiehen sokeutumisen kauaskantoisista seurauksista. Tragikoominen tarina siitä, kuinka rasismi ja ystävyys synnyttävät ristiriitoja maahanmuuttajien välillä. Ohjaus: Zagros Manuchar, käsikirjoitus: Tuomas Parviainen. Helsinki : Manuchar, 2007. Kesto: 21 min + ekstrat. [DVD]

OIKEITA OIKEUKSIA! 
YK:n lapsen oikeuksien sopimus 20 vuotta  Kattava läpileikkaus lapsen oikeuksien teemasta. Video soveltuu kaiken ikäisille aiheesta kiinnostuneille. Sisältää musiikkia, animaatioita (myös ruotsinkielinen), fiktiivisiä dokumentteja ja kuvia maailmalta.
Plan, 2009 [DVD]

PAULIINA ODOTTAA. PAULINA VÄNTAR
Dokumentti 11-vuotiaantytön elämästä Tansaniassa. Yksi Pauliinan peloista on, että hän joutuu lopettamaan koulun kesken. 1. -6. -luokkalaisille..
UNICEF, 2008. -10 min.  Suomen- ja ruotsinkielinen versio. [DVD]

SAMAA MAATA - nuorten videoita rasismista.
Rasisminvastaisen videokilpailun parhaita videoita vuosilta 2004, 2005, 2006, 2007, 2008. Helsinki : Allianssi [et al.] 2010. [DVD]

SAMAA MAATA
Nuorten videoita rasismista. Hki 2008. Allianssi et al. [Rasismisvastaisen videokilpailun 2008 parhaita videoita] [DVD]

TANSANIALAINEN SAIPPUA. TVÅL FRÅN TANSANIA
Sabunilla on unelma. Hän haluaisi isona lääkäriksi. Unelman toteutumisen tiellä on kuitenkin monia esteitä. Videolla kerrotaan millaisia haasteita 18-vuotias Sabuni kokee ja millaista elämää hän viettää Kabitan kylässä Pohjois-Tansaniassa.
Soveltuu yläaste- ja lukioikäisille.
Veijalainen. Markku (ohj.): UNICEF, 2008. - 10 min. Suomen- ja ruotsinkielinen versio [DVD]

VARASTETTU LAPSUUS - LAPSIKAUPPA BENINISSÄ
Länsi- ja Keski-Afrikassa lapsikauppa on laajalle levinnyttä. Videolla tutustutaan lapsikaupan syihin ja ratkaisuihin Beninissä ja tavataan beniniläisiä nuoria, jotka ovat joutuneet kaupan kohteiksi. YK:n lastenjärjestö UNICEF työskentelee Beninissä lapsikauppaa vastaan valistuksen, koulutuksen, suojakotien ja viranomaisyhteistyön avulla.
Sisältää UNICEFin Hyvän Tahdon lähettiläs Robbie Williamsin lyhytelokuvan " More precious than gold". Ikäsuositus: luokat 7.-9. ja lukiot.
Suomen Unicef, 2004.  15 min + 3 min. [DVD]

VERONIQUE- TSHADIN TYTTÖ 
12- vuotias Veronique asuu köyhässä Tshadissa Mondon kylässä, jossa onneksi on kaivo eikä lasten aika mene veden haussa vaan he voivat käydä koulua.
Suositus 1-9 -luokille. Suomen Unicef, 2007. - 12 min.  [DVD]

VERONIQUE - FLIC`KAN FRÅN TCHAD
12-åriga Veronique bor i byn Mondo, Tchad. Det är ett fattigt land, där inte alla barn har möjlighet att gå i skola. Vattnet inverkar på allas liv här.
Finlands UNICEF-förening, 2007. - 12 min. [DVD]

UNELMA TULEVAISUUDESTA - NEPALILAISEN TYTÖN TARINA. DRÖMMEN OM ETT LIV - EN NEPALESISK FLICKANS HISTORIA 
Koulutus voi muuttaa tytön tulevaisuuden. 14-vuotiaan Muunan vanhemmat eivät päästäneet tyttöä kouluun. Unicefin työtä tekeville lapsille suunnatusta aamukoulusta Muuna saa kuitenkin paremmat eväät elämään.
Suomen Unicef - UNICEF, 2008. - 13 min. Suomen- ja ruotsinkielinen versio [DVD]


--------------------------------------------
VHS-videot
--------------------------------------------

AFRICAN POP
Youssou N´Dour, Fela Kuti ja Mory Kante ovat länsimaissakin huippusuosion saavuttaneita afrikkalaisen pop-musiikin esittäjiä. Tässä ohjelmassa afrikkalainen populaarikulttuuri esittäytyy kaikessa monimuotoisuudessaan muodostaen kokonaisuuden, jossa yhdistyvät niin urbaani kaupunkikulttuuri ja länsimainen mainonta kuin afrikkalainen perinne ja tulevaisuutta tavoittelevat afrorytmitkin.
African Pop, 1989. Tuotanto: Metavideo, Brasilia. Ohjaus: Roberto Feith. Kesto: n. 30 min. Suom. käännös: Tomi Snellman. Suom. puhe: Tiina Harpf.

BUCARAMANGAN PIKKUENKELI
Alvero, 11 vuotta, on päättänyt huolehtia Bucaramangan slummin vanhuksista. Ilman Alveron ja hänen ystäviensä vapaaehtoistyötä yli sata vanhusta kuolisi nälkään. Monet ovat halvaantuneita ja täysin riippuvaisia saamastaan avusta. Alvero kumppaneineen tuo ennen kaikkea näille kanssaihmisille elämäniloa ja tunteen siitä että elämä on viimeiseen asti elämisen arvoinen.
Le Petit Ange de Bucaramanga. Tuotanto: Sygma TV, Ranska 1991. Ohjaus: Tony Comiti, Jean-Claude Michelou. Käännös: Lotta Toivanen. Selostus: Seppo Pääkkönen. Kesto: n.15 min.

ENSISIJAISESTI
Elokuva kertoo pienestä kylästä, joka kamppailee elinmahdollisuuksistaan kuivuuden ankarassa kuristuksessa. Eräänä päivänä odotetut tankkiautot saapuvat, mutta niiden lastina on vesipumppujen sijasta aseita. Tämä elokuva herättää kysymyksen siitä, mikä on tavallisen ihmisen kohtalo vallanpi- täjien tehdessä valintaa oman kansansa hyvinvoinnin ja henkilökohtaisten intressiensä välillä.
Top Priority, 1982. Tuotanto: NFBC/Kanada. Animaatio: Ishu Patel. Kesto: 9 min. Suom. käännös: Tomi Snellman. Suom. puhe: Tiina Harpf, Timo Toikka, Jukka Voutilainen.

EX-JUGOSLAVIA - nuorten ääniä
Dokumentti, EX-JUGOSLAVIA - nuorten ääniä, on nuorten tekijöiden ohjelma nuorista, jotka kertovat elämästään, mielihaluista ja peloista. Millaista on elää taistelujen keskellä? Voiko sodan unohtaa? Pitääkö se unohtaa? Entisen Jugoslavian alueella käytävän sodan suuria häviäjiä ovat juuri nuoret. Osa on menettänyt perheensä, osa terveytensä, osa yrittää pitää kiinni edes hiukkasesta aiemmista arkirutiineistaan. Millainen maailma odottaa näitä nuoria sodan jälkeen?
Tuotanto: NRK, Norja 1992. Toimittaja: Cathrine Irgens Nielsen. Käsikirjoitus: Vibeke Ringen. Ohjaus: Morten Tyldum. Kuvaus: Jørn G. Broll. Käännös: Tomi Snellman. Kesto: n. 30 min.

ERITREA - Vesi vähissä
Itä-Afrikan vesitilanne on huono kuivuuskausien takia. Likainen vesi lisää ripulitauteja. "En ehdi käydä koulua", suree 11-vuotias eritrealaistyttö joutuessaan huolehtimaan perheen vedensaannista.
Unicef.  - 13 min.

HALFAOUINE - VEDEN POIKA
Tunisialainen Fedir Boughedirin esikoisohjaus on humoristinen ja lämminhenkinen kertomus 12- vuotiaasta Noura-pojasta. Elokuvan tapahtumapaikka on Halfaouine, työläiskaupunginosa Tunisiassa, jossa islamilaisen kulttuurin arvot, asenteet ja toimintamallit osaltaan ohjaavat ihmisten arkea. Nouran seksuaalinen herääminen naisten vallitsemassa, paratiisinomaisessa kylpyläympäristössä, on kuvattu aistillisella ja herkällä tavalla.
Halfaouine, Tunisia/Ranska 1990. Ohjaus: Ferid Boughedir. Tuotanto: Cinétéléfilms/Scarabée Films. Pääosissa: Selim Boughedir, Mustapha Adonani ja Carolyn Shelby. Käännös ruotsin kielestä: Tomi Snellman.

INTIALAISET KAKSOSET
Punki ja Ganshyam ovat 11-vuotiaat kaksoset Intiassa. Suomessa he kävisivät yhdessä koulua, mutta intialaisessa kylässä vain pojat saavat osallistua opetukseen. Niinpä Punkin pitäisi jäädä joka aamu kotiin Ganshyamin lähtiessä opintielle. Näin vaaditaan siitä huolimatta, että Intian perustuslaki takaa kaikille kansalaisille - niin miehille kuin naisillekin - samat perusoikeudet ja vapaudet.
Punki en Ganshyam, een tweeling in India, 1989. Tuotanto: Musch & Tinbergen, Alankomaat. Ohjaus: Louk Vreesvijk. Kesto: n. 25 min. Suom. teksti: Kirsti Luova.

JIT
Nuorekas JIT-elokuva tulee Zimbabwesta. Innokas UK iskee silmänsä kauniiseen ja muodikkaaseen Sofi- neitoon, mutta tämän isä vaatii aikamoiset myötäjäiset. Sofi ei ole itse myöskään kovin kiinnostunut tästä köyhästä maalaispojasta, onhan hänellä paljon jännittävämpiä ja rahakkaampia kosijoita. Elokuvaa ryydittää suosittu paikallinen musiikki.
JIT, Zimbabwe/Englanti, 1990. Ohjaus: Michael Raeburn. Tuotanto: Rory Kilalea for Film Africa/Mukuvisi Film. Pääosissa: Dominic Makuvachuma, Sibongile Nene, Winnie Ndemera. Käännös englannin kielestä: Anna-Lisa Holmqvist. Kesto: 92 min.

KADUN KASVATIT
Kertomus perulaisista katulapsista Cuscon kaupungissa. Kanadalainen filmiryhmä vietti viikon lasten seurassa, kuvaten heidän elämäänsä. Lapset ilmaisevat teatterin ja leikin kautta jokapäiväiseen elämäänsä liittyviä tuntoja: epätoivoa, tuskaa, haaveita ja toiveita. Tämä persoonallinen dokumentti kertoo lasten haavoittuvaisuudesta ja toisaalta heidän sisältään kumpuavasta voimasta ja elämänjanosta.
Grandir au Sud/Growing up in the South, 1989. Tuotanto: Adobe Foundations, Kanada. Ohjaus: Luc Coté/Joel Bertomeu/Robbie Hart. Kesto: n. 23 min. Suom. käännös: Annu James, Maaria Seppänen (Ketsuan kielen konsultaatio). Suom. puhe: Seppo Pääkkönen.

KANSAT LIIKKEELLÄ 1-5
Kansat liikkeellä-elokuvasarja kertoo pakolaisuudesta. Pakolaiset ovat kuin kanarialintuja hiilikaivoksessa - heidän kohtalonsa kertoo aikamme humanitäärisistä ongelmista ja he testaavat YK-järjestelmän toimivuutta. Elokuvasarjan nimi "Kansat liikkeellä" kuvastaa sitä, että kansainvälinen keskustelu pakolaisuudesta on siirtymässä pois kapeasta pakolaisen määritelmästä vuodelta 1951 (henkilö, jolla perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi). Pakolaiset ovat paljon suurempi joukko ihmisiä, jotka vaino - epäilemättä - mutta myös sisällissota tai väkivaltaon kiskaissut juuriltaan. Elokuvasarja pyrkii myös asettamaan pakolaiskysymyksen laajempiin yhteyksiin, suhteisiin etelän ja pohjoisen ja idän ja lännen välillä.

Seuraavat osat sisältyvät Kansat liikkeellä-sarjaan:

1. PAKKOLÄHTÖ
Pakolaisleirin todellisuus on vuosikausien odottamista, taistelua sairauksia vastaan. Takeita tulevaisuu- desta ei ole. Suurin pakolaisvirta johtaa toisesta köyhästä maasta toiseen. Mosambikilaiset liikkuvat Malawiin, jonka asukkaista jo joka kymmenens on pakolainen. Yhdistyneiden Kansakuntien pakolais- järjestö UNHCR tekee rikkaassa Euroopassa päätöksiä, jotka suoraan vaikuttavat pakolaisten hyvin- vointiin. Pakolaisvyöry kasvaa kuitenkin jatkuvasti. Onko UNHCR kestämättömän tilanteen edessä? Antavatko rikkaat teollisuusmaat lahjoituksia järjestölle helpottaakseen pakolaisten elämää vai voittaako rikkaiden maiden itsekkyys?
The Dispossessed. Tuotanto: Yorkshire TV, Englanti, 1991. Käännös: Inkeri Uusitalo. Selostaja: Timo Teräsvuori. Kesto: n.50 min.

2. MUUKALAISENA OMASSA MAASSAAN
Miljoonat elävät pakolaisina omassa maassaan. He eivät ole ylittäneet kotimaansa rajaa siirtyäkseen toiseen maahan, joten YK:n pakolaismääritelmän mukaan nämä ihmiset eivät ole virallisia pakolaisia. Myöskään heidän oma hallituksensa ei tunnusta maan sisäistä pakolaisongelmaa. Tässä elokuvassa kerrotaan filippiiniläsistä pakolaisista. Elokuva välittää yksilötason näkemyksen siitä, mitä on olla politiikan välikappale. 15-vuotias poika, Juny, pyytää oikeutta niille, jotka ovat joutuneet omassa maassaan sisällissodan uhriksi. Mutta kuka puhuisi hänen ja miljoonien sisäisten pakolaisten puolesta?
The Dispossessed. Tuotanto: Yorkshire TV, Englanti, 1991. Käännös: Inkeri Uusitalo. Selostaja: Timo Teräsvuori. Kesto: n.50 min.

3. PALUUTA EI OLE
Kun neuvostoarmeija vetäytyi pois Afganistanista, kuviteltiin että pakolaiset voisivat palata kotiin. Sodan runtelemaan Afganistaniin on kuitenkin vaarallista palata. Nykyisin joka neljäs pakolainen on afgaani. Puolet näistä afgaanipakolaisista on lapsia, kodittomien sukupolvi, joka ei ole koskaan nähnyt omaa maataan. Heidän kohtalonsa ei enää kiinnosta tiedotusvälineitä. Uudet sodat ja katastrofit ovat pyyhkäisseet heidät tiedotusvälineiden ja avustusjärjestöjen listoilta pois. Mutta Afganistanissa sota jatkuu edelleen, vaikka neuvostjoukot ovatkin poistuneet. Sissit ja hallituksen joukot taistelevat keskenään. Turvattomuus jatkuu, mutta pakolaiset joutuvat unohduksiin.
The Dispossessed. Tuotanto: Yorkshire TV, Englanti, 1991. Käännös: Vesa Kuittinen. Selostaja: Timo Teräsvuori. Kesto: n.50 min.

4. EUROOPPA SULKEE OVENSA
Länsi-Eurooppa toteuttaa unelmaansa yhdistyneestä, turvallisesta ja rikkaasta Euroopasta. Mahtuuko tähän Eurooppaan asumaan myös muualta tulleita pakolaisia vai avautuvatko rajat ainoastaan liike- elämälle? Tuleeko rikkaasta Euroopasta linnake turvapaikanhakijoita vastaan? Miten Eurooppa kohtelee pakolaisia? Onko eurooppalaisten hallitusten tavoite vain turvapaikanhakijoiden pelottelu ja heidän mahdollisimman nopea käännyttäminen pois maasta? Tämä dokumentti etsii vastauksia näihin kysymyksiin. Samalla se antaa puheenvuoron Eurooppaan tulleille turvapaikanhakijoille heidän epätoivoisessa tilanteessaan.
The Dispossessed. Tuotanto: Yorkshire TV, Englanti, 1991. Käännös: Eira Karjalainen. Selostaja: Timo Teräsvuori. Kesto: n.50 min.

5. SUOMI-NEIDON RAJOILLA
Ohjelma koostuu osittain dokumentaarisesta aineksesta, jonka avulla seurataan Suomen jo saapuneiden turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten arkea sekä sopeutumista. Lisäksi pohditaan syitä, joiden takia he ovat Suomeen saapuneet. Tämä tehdään menemällä heidän kotiseudulleen. Toisaalta kysytään suomalaisilta asiantuntijoilta ja vaikuttajilta minne Suomen pakolaispolitiikka on menossa.
Tuotanto: Yle, Suomi. Toimittanut: Jaana Kanninen. Kääntäjät: Anna-Maija Jokela, Nur Nasib Faafaale, Mervi Pohjolainen, Liliana Verdha, Eira Karjalainen, Faik Nerweyi. Selostaja: Timo Teräsvuori. Kesto: n.25 min.

KokoNainen - THE WHOLE WOMAN
Elokuva tyttöjen ympärileikkauksesta kertoo tarinan suomalaisesta maahanmuuttajaperheestä ja siitä, että julmasta tavasta voidaan luopua. Elokuva on tarkoitettu keskustelun avaajaksi maahanmuuttajille, sekä työvälineeksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle. sallittu 11 Sallittu 11 vuotta täyttäneille. Ihmisoikeusliitto, Dream Catcher / Alexis Kouros. Kieli: pääosin somalinkielinen, tekstitys suomeksi ja englanniksi. Kesto: 28 min.

KOTIIN KAMELIEN LUO
"Emme varsinaisesti elä - olemme vain olemassa". Neljätoistavuotias Sahra-tyttö on asunut neljä vuotta pakolaisleirillä Somaliassa, jonne hän tuli omaistensa kanssa Etiopian Ogaden-provinssista. Samalla leirillä heidän kanssaan kymmenet tuhannet ihmiset odottavat kansainvälisten järjestöjen ruoka- avustuksia sekä suurvaltojen päätöksiä kohtalostaan.
Vi vill hem till kamelerna, Ruotsi 1985. Ohjaus: Stig Holmqvist. Tuotanto: Rörliga Bilder/ Stig Holmqvist. Käännös: Annu James. Selostaja: Jukka Voutilainen. Kesto: 39 min.

KUKKIEN SAARI
Ilha das Flores, Kukkien saari on Porto Alegren kaupungin reunamilla sijaitseva kaatopaikka, joka tarjoaa osan elannosta monille ympäristön asukeille. Paikalliset sianomistajat vievät elikkonsa aterioi- maan kaatopaikalle. Se mikä sioilta jää yli joutaa ihmisen ravinnoksi - naiset ja lapset saapuvat kor- jaamaan talteen syötäväksi sopivan jätteen. Mielikuvituksellinen, älykäs, yllätyksellinen ja hauskalla nuorekkaalla tavalla kerrottu tarina ihmisen raadollisuudesta.
Ilha das Flores, 1989. Tuotanto: Casa de Cinema, Brasilia. Ohjaus: Jorge Furtado. Kesto 12 min. Suom. teksti Tomi Snellman.

KULTTUURIT KOHTAAVAT KOULUSSA
Tämän ohjelman tarkoituksena on kertoa havainnollisella ja selkeällä tavalla videon käyttömah- dollisuuksista eri aineiden opetuksessa. Seuraamme miten "Kukkien saari"-nimistä ohjelmaa hyödynnetään oppilaanohjauksen, kemian ja historian oppitunneilla. Kuulemme opettajien ja oppilaiden mielipiteitä ja huomiota videon opetuskäytöstä. Ohjelma on tarkoitettu opettajien jatkokoulutukseen. Tuotanto: Medifilm Oy. Käsikirjoitus ja ohjaus: Jaakko Sippola. Kuvaus ja äänitys: Aulis Moisio ja Tommi Tikka. Kesto: n. 25 min.

LOS ANGELES - nuorten ääniä
Nuorten tekijöiden ohjelma nuorista, jotka kertovat elämästään, mielihaluista ja peloista. Elää ja kuolla L.A.:ssa - millaisena näkevät tulevaisuutensa nuoret, jotka elävät jengisotien keskellä tai niiden yhtenä osapuolena. Onko yhteiskunta luovuttanut? Miten voi vaikuttaa omaan elämäänsä?
Tuotanto: NRK, Norja 1993. Toimittaja: Cathrine Irgens Nielsen. Käsikirjoitus: Vibeke Ringen. Ohjaus: Morten Tyldum. Kuvaus: Jorn G. Broll. Käännös: Tomi Snellman. Kesto: n. 30 min.

LYPSYÄ JA LÄKSYJÄ
12-vuotias Bismarck, 11-vuotias Elieser ja 6-vuotias Elvin ovat "hevos- ja karjamiehiä" Nicaraguasta. Näiden veljesten päivä alkaa aamulypsyllä auringon noustessa. Koulun ohessa monet kotiaskareet pitävät poikia liikkeessä. Vanhemmat veljeksistä muistavat hyvin maassa vuosikausia kestäneen sodan. Nyt on elämä rauhallista ja täynnä tulevaisuuden suunnitelmia.
Ohjaus: Kirsti Honkasalo. Tuotanto: Epidem, 1992. Kesto: 30 min. Suomenkielinen tekstitys. .

MADAM! ANNA SATA KWACHAA!
Hosia 14, Chembre 14, Abraham 12, David 10 ja Monti 10, ovat lusakalaisia katupoikia. He jättivät koulunkäyntinsä kesken jo alaluokilla. Pojat viettävät aikaansa ja hankkivat toimeentulonsa Lusakan pääkadulla, Kairo Roadilla. Päivä kuluu liikennevaloissa kerjäämällä ja parkkipaikalla autoja var- tioimassa. Elokuva kertoo poikien arjesta kadulla sekä uudesta mahdollisuudesta - toisenlaisesta koulusta katulasten keskuksessa.
Ohjaus: Kristiina Tuura. Tuotanto: ARC-Media 1992. Kesto: 36min.

MADAGASKAR. Aamunavaus/Morgonsamling.
Aamunavaus sopii esim. Taksvärkki-päivää edeltävän päivän aamunavaukseksi. Aamuavaukset kertovat Madagaskar-keräyksestä ja kampanjan teemasta, lukutaidon tärkeydestä. [CD] / Taksvärkki ry Taksvärkki ry., 2008

MAHDOLLINEN MAAILMA - 8 videota tulevaisuudesta.
Mahdollinen maailma-sarjan kahdeksan elokuvaa ovat osa keskustelua, jota viime vuosina on käyty maapallon tulevaisuudesta, ympäristön tilasta ja kestävän kehityksen periaatteista. Sarjan tarkoitus ei ole ensisijaisesti jakaa tietoa maailman tai Suomen tilasta, vaan pikemminkin herättää keskustelua mahdollisista kehitysteistä, mahdollisesta maailmasta. Elokuvat muodostavat sarjan siinä mielessä, että ne kaikki liittyvät kestävän kehityksen teemoihin, ympäristö-, energia-, liikenne- ja moniin muihin tämän ajan polttaviin ongelmiin. Sarjan tarkoituksena on tarjota niihin peroonallisia näkökulmia. Ohjelmat ovat muodoltaan ja tyyliltään erilaisia. Sarjaan kuuluu dokumentteja, fiktioita ja draamadokumentteja.

Mahdollinen maailma -sarjaan kuuluvat seuraavat osat:
Huom. Osa 6. EKOLEIKKIÄ ei ole enää saatavissa.

1. OUR COMMON FUTURE? (YHTEINEN TULEVAISUUTEMME)
Mitä tarkoitamme kestävällä kehityksellä? Mitä tapahtuisi, jos kaikki maapallon asukkaat todella eläisivät aineellisesti yhtä hyvin kuin rikkaat länsimaalaiset? Onko tällainen kehitys mahdollista tai edes toivottavaa? Dokumentin keskushahmoina ovat Ollikaisen perhe Porissa ja Li´n perhe kiinalaisessa kylässä. Mitä seuraisi, jos Li´n perhe kuluttaisi yhtä paljon fossiilisista lähteistä saatavaa energiaa kuin Ollikaisen perhe? Mitä seuraisi, jos kaikki kiinalaiset käyttäisivät polkupyörien sijasta yksityisautoja?
Käsikirjoitus: Risto Isomäki ja Iikka Vehkalahti. Ohjaus: Iikka Vehkalahti. Tuotanto: Epidem/Anneli Pallas 1992. Kesto: 25 min.

2. NÄYTTELIJÄ SUNDIN TAPAUS.
Elokuva käsittelee mainonnan ja länsimaisen kulutuskeskeisen elämäntavan yhteyksiä. Eikö mainonnan tehtävä ole lisätä kulutusta ja eikö kulutuksen kasvu lisää ympäristön rasitusta? Elokuva on eräänlainen "oikeusdraama". Sen päähenkilö, näyttelijätär Anneli Sund on joutunut oikeu- teen väärien kulutustottumustensa takia. Hänet on pidätetty kiistellyn ns. ekolain perusteella. Anneli Sundia syytetään kestämättömästä elämäntavasta. Hän on antanut mainosten mielikuvien virrata vapaasti itseensä...
Käsikirjoitus: Atro Lahtela ja Taneli Haro. Ohjaus: Taneli Haro. Tuotanto: Epidem/Anneli Pallas 1992. Pääosassa Ulla Tapaninen. Kesto: 23 min.

3. ENERGIAPALETTI
Kestävän energiatalouden toteuttaminen koskettaa lähes kaikkia elämänalueita ja maapallon kolkkia. Onko energiaongelman ratkaisuna energian säästäminen, energian uudet tuotantomuodot vai nämä molemmat? Mitä ovat uudet, uusiutuvat energiamuodot? Olisiko energiaongelman ratkaisuja etsittävä länsimaisen elämäntavan muutoksesta? Dokumentti pyrkii antamaan ennen muuta kokonaiskuvan energiaongelman monitahoisuudesta. Se kuljettaa katsojansa vaikeiden mutta välttämättömien ratkaisujen eteen.
Asiantuntijat: Peter Lund ja Olli Tammilehto. Ohjaus: Timo Linnasalo. Tuotanto: Epidem/Anneli Pallas 1992. Kesto 25 min.

4. VIIMEINEN VAIHDE.
Ilman autoa maailmamme olisi täysin toisenlainen. Auto oli suorastaan pakko keksiä, jotta taloudelli- nen, tekninen ja yhteiskunnallinen kehitys pääsivät kiihdytysraiteelle. Mutta onko auton vauhti kasvanut liian suureksi, pysyvätkö ihminen ja ympäristö kyydissä? Muuttuuko autoon perustuva unelma vapaasta liikkumisesta painajaiseksi? Mitkä ovat auton mahdolli- suudet? Elokuva tarkastelee auton kehityshistoriaa länsimaisen moraalin kulmakivinä pidettyjen, Raamatun 10 käskyn valossa.
Käsikirjoitus: Atro Lahtela ja Jouko Salokorpi. Ohjaus: Jouko Salokorpi. Tuotanto: Epidem/Anneli Pallas 1992. Kesto 24 min.

5. SISÄTÖITÄ JA ULKOTÖITÄ.
Rikkaiden teollisuusmaiden sanotaan elävän siirtymävaihetta teollisesta jälkiteolliseen tai informaatio- yhteiskuntaan. Vanha tehdaskulttuuri ja perinteinen palkkatyö ovat vähitellen katoamassa. Mitä tulee tilalle? Mikä on työn tulevaisuus vai onko ylipäänsä tulevaisuus työssä? Mitä tapahtuu niille, jotka ovat työelämän ulkopuolella? Elokuvassa eletään aikaa, jolloin työvoimasta on kova pula. Elokuvan päähenkilönä on kansalaispalkalla elävä nuori mies, jota yritetään saada takaisin töihin työelämästä kertovien videoiden avulla.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Markus Viljanen. Pääosassa: Petri Brander. Tuotanto: Epidem/Anneli Pallas 1992. Kesto: 25 min.

7. JEESUKSEN NÄKÖINEN MIES.
Kehitysyhteistyötä on arvosteltu toisaalta tehottomuudesta ja toisaalta taloudellisen vaikutusvallan perusteettomasta kasvattamisesta ja länsimaisten arvojen siirtämisestä avun varjolla kehitysmaihin. Mikä merkitys on avun vastaanottajamaan kulttuurilla ja poliittisella järjestelmällä? Tulisiko kehitys- yhteistyön periaatteita muuttaa? Elokuva on dokumentti kehitysyhteistyöntekijän kriisistä. Tekeekö ihminen hyvää sitä halutessaan vai saako hän aikaan pahaa? Elokuva on samalla dokumentti kehitysyhteistyön kritiikistä ja tämän kritiikin epäilystä.
Käsikirjoitus: Iikka Vehkalahti ja Risto Isomäki. Pääosassa: Olli Kroona. Ohjaus: Iikka Vehkalahti. Tuotanto: Epidem/Anneli Pallas 1992. Kesto: 25 min.

8. DAVID VAI GOLJAT?
Aseteollisuus on yksi maailman suurimmista teollisuudenaloista. Kylmän sodan päättyminen merkitsi myös asevarustelun perustelujen hajoamista. Sotateollisuus etsii nyt uusia markkinoita. Mikä on aseteollisuuden rooli tulevaisuudessa jo nyt hampaisiin asti aseistetussa maailmassa? Elokuva on muodoltaan kollaasi. Se sisältää uutis- ja dokumenttimateriaalia, fiktiota ja animaatiota. Keskeinen rooli ohjelmassa on omistajaansa etsivillä lastenvaunuilla.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Marianne Holmebakk. Tuotanto: Motlys, Norge 1992. Kesto: 25 min.


MAISSIA JA MATIKKAA
Elokuva Maissia ja matikkaa tutustuttaa meidät sambialaisen Wapamesan kylän kouluun ja sen meikäläisittäin erilaiseen opetusohjelmaan, jossa oppiaineet ja käytännön työnteko limittyvät toisiinsa. Koko koulun väki osallistuu yhteistuumin mm. koulun kunnostustöihin. Tanssi ja musiikki kuuluvat olennaisesti lasten koulupäivään; askareita siivittävät perinteiset ja itse sepitetyt laulut. Ohjaus ja suunnittelu: Kristiina Tuura ja Päivi Takala. Tuotanto: Proppu 1000 Oy, 1989. Kesto: n. 20 min.

MATKA AFRIKKAAN 1-6
Kanadalainen nuorukainen Luke matkustaa Afrikkaan tapaamaan isäänsä, joka on töissä paikallisella kaivoksella. Luken matkasta muodostuu varsinainen seikkailu, jonka aikana hän ystävystyy Themban, eräässä paikallisessa kylässä asuvan pojan sekä tämän perheen kanssa. Monet yhdessä ratkaistut ongelmat avaavat Lukelle ja Themballe maailman, jossa kantavina voimina ovat usko yhteistyön mahdollisuuksiin ja oivallus meidän kaikkien vastuusta maailmasta.
African journey, 1990. Tuotanto: The Film Works, Kanada. Kesto/kasetti: n. 25 min. Suom. käännös: Anita Paajanen-Mannila.

MEDIAPELI - kotimaani ompi Suomi
Viestintätutkijoiden mukaan yleisö aktiivisesti valitsee ne ohjelmat, jotka tyydyttävät heidän tarpeitaan, vahvistavat ja tukevat heidän arvostuksiaan. Mediapeli tarjoaa kaksi näkökulmaa yhdestä asiasta, pakolaisuudesta. Samat kuvat palvelevat kahta eri tekstiä. Katsoja joutuu miettimään näkemänsä ja kuulemansa todellisuutta. Millaisin perustein häneen yritetään vedota ja vaikuttaa?
Tuotanto: Suomen kulttuurimediayhdistys ry, 1994. Käsikirjoitus ja toteutus: Lasse Lindberg. Kesto: n.10 min.

MEENA JA UUSI YSTÄVÄ
Meena asuu pienessä kylässä veljensä Rajun, papukaija Mithun sekä vanhempiensa kanssa. Eräänä päivänä kouluun tulee uusi oppilas, jolla on vaikeuksia oppimisessa. Meena ja hänen koulukaverinsa suhtautuvat kukin eri tavalla erilaisuuteen: jotkut kiusaamalla, jotkut auttamalla. Opettajan ja lääkärin avulla lapset oppivat suhtautumaan erilaisuuteen ja vammaisuuteen oikein. Lapset oppivat myös jodin merkityksen ihmisen terveydelle.
Helsinki : Suomen Unicef. - 12 min.

MEENA PÄÄSEE KOULUUN!
Meena asuu pienessä kylässä, ja hänen paras ystävänsä on Mithu-papukaija. Toisin kuin veljensä, Meena ei tyttönä pääse kouluun, mutta nokkela Mithu-papukaija opettelee tunnit ulkoa ja opettaa näin Meenankin laskemaan. Laskutaidollaan tyttö paljastaa kanavarkaan, ja lopulta vanhemmat päästävät kylän sankarin kouluun. Vakavasta aiheestaan huolimatta suomeksi puhuttu piirroselokuva on hauska, värikäs ja vauhdikas. Se sopii myös nuoremmille katsojille. Bangladeshissa, Intiassa, Pakistanissa ja Nepalissa Meena on ollut suosittu ja auttanut esimerkillään monta tyttöä opintielle. Suositus 1-6 -luokille
Copyright: Suomen Unicef-yhdistys. Maailman tytöt kouluun! -kampanja, [2006]. Animaatio. Kesto: n. 12 min.

MEIDÄN OIKEUTEMME! VÅRA RÄTTIGHETER!
New York: UNICEF. - 9 min.

MAAILMA KÄSISSÄMME. VÅRLDEN I VÅRA HÄNDER.
Mitä oikeuksia lapsilla on? Miksi tarvitaan erityinen lapsen oikeuksien sopimus alle 18-vuotiaille? Perustiedot Suomen ja kaikkien maailman lasten oikeuksista. antavat pohdinnanaiheita siihen, miten jokainen voi edistää omien ja kavereiden oikeuksien toteutumista.
UNICEF. - 9 min. Suomen- ja ruotsinkielinen versio. [DVD]
New York: UNICEF. - 13 min.

METSÄN TYTTÄRET - kaksi kylää Nepalissa
Nepal elää metsistä, 90 prosenttia Himalajan kuningaskunnan 20 miljoonasta asukkaasta asuu kylissä, usein vaikeassa maastossa jopa vuorokausien matkan päässä lähimmäsatä tiestä. Metsä on heille elämän lähde: sieltä saadaan mm. polttopuu, rehu karjalle ja rakennustarpeet. Elämää ylläpitävät naiset, metsän todelliset käyttäjät, joille perinne ei suo paljoakaan vapauksia tai päätäntävaltaa. Armalan kylässä on metsiä pidetty kunnossa sukupolvia vanhan perinteen voimalla, välittämättä kulloinkin olevista laeista ja järjestyksestä. Sarangkotin kylässä taasen on tarvittu 18 vuotta ulkomaista apua aikoinaan rinteestä hävinneen metsän palauttamiseksi. Kummassakin tilanteessa on ongelmansa - mitä on kehitys.
Ohjaus: Juha Rekola. Tuotanto: Musafilmi Ky, 1992. Kesto: n. 30 min .

MOSAMBIK: KOULULAISEN TIE
Mosambikilaiset lapset ja nuoret ovat joutuneet pakenemaan kotiseudultaan väkivaltaisten sissihyökkä- ysten takia. Useat tässä ohjelmassa haastatelluista ovat epätietoisia lähimmäistensä kohtalosta ja monet ovat perheensä menettäneitä orpoja. Mutta elämän on jatkuttava: koulutus on tie uudenlaiseen elämään. Ohjelmassa tutustutaan lapsiin, jotka vaikeista koettelemuksista huolimatta pyrkivät säilyttämään tulevaisuudenuskonsa.
Le chemin des ecoliers: Mozambique, 1990. Tuotanto: UNICEF/RTBF. Ohjaus: Roger Beeckmans. Kesto: n. 30 min. Suom. käännös: Eija Pokkinen. Suom. puhe: Tiina Harpf.

MYYVÄÄ MYRKKYÄ
Zimbabwelainen Manderen perhe elää tupakan viljelyllä. Vaikka tupakka on suuritöisempi viljeltävä kuin monet ruokakasvit, siitä saatava taloudellinen hyöty ohjaa sen kasvattamiseen. Myyvää myrkkyä seuraa tupakan kasvatusta ja sen matkaa pelloilta tupakkahuutokauppaan. Lisäksi puhutaan kansainvä- lisen tupakkakaupan vaikutuksista.
Suunnittelu, leikkaus ja ohjaus: Kirsti Honkasalo. Tuotanto: Epidem, 1992. Kesto: 20 min.

NUORET JA PAKOLAISET. "KOTIMAANI OMPI..."
Kuka on pakolainen? Millaista on olla nuori ja pakolainen Suomessa? Ovatko suomalaiset rasistisia? Miltä tuntuu istua luokassa, kun opettaja puhuu täysin käsittämätöntä kieltä? Nuoret pakolaiset kertovat, miksi ja miten he ovat tulleet Suomeen ja kuinka he viihtyvät täällä. Ohjelma sopii keskustelun herättäjäksi kouluissa, kerhoissa tai missä tahansa nuorisotilaisuuksissa. Video on toteutettu yhdessä STM:n Pakolaistoimiston kanssa. Toimittajat: Kaisa Pylkkänen, Harri Nieminen. Ohjaus Nina Koljonen. Helsinki 1994. Painatuskeskus. Tietävä nuori -videosarja; 1. 15 min.

NYT KUUNTELE MUA!
CD lapsen oikeuksista (suunnattu 6-10-vuotiaille)
1) Nyt kuuntele mua!- laulu ja siihen liittyvät tanssiohjeet
2) Nyt kuuntele mua!- soittoääni kännykkään
3)Kamun matkassa- video (toimii tietokoneella)
4) Ohjeet kierrätys jälkapallon tekoon
YK:n Lapsen oikeuksien sopimus 20 vuotta.[CD] Plan Suomi, 2009

RASISMIN VASTAINEN VIDEOKILPAILU NUORILLE (2004) - 3 parasta videota. Musicians Against Racism -tapahtuma (21.3.2004) Helsinki : Rasmus-verkosto. Helsingin nuorisoasiainkeskus, Nuorten Media, Kulttuuriareena Gloria. Globalstage.tv, 2004.
Sisältää Musicians Against Racism -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä nuorten videokilpailussa palkitut videot: Identiteetti (3 min 50 s.), Kuka pelkää mustaa miestä (3 min 15 s), 3. Vaihda maailmaasi (4 min 58 s).

RASISMINVASTAINEN SAMAA MAATA -VIDEOKILPAILU NUORILLE (2005). - 3 palkittua videota + lisävideot. Musicians Against Racism -tapahtuma (20.3.2005). Helsinki : Rasmus-verkosto. Helsingin nuorisoasiainkeskus, Nuorten Media, Kulttuuriareena Gloria, 2005. - Kesto: n. 20 min
Sisältää palkitut videot: 1. Nastaryhmä (Pirkkala): "El50d"; 2. Katja Raunio ja Sini Valkama (Helsinki) :"Joen pohjalla kylmää"; 3. Vöyrinkaupungin koulun oppilaiden ryhmä (Vaasa): "Piilotettu".
Lisävideot: "Toiseen suuntaan", "Mustavalkoinen elokuva", Rainbow Jack", "Rauha"

REILUA PELIÄ
Elokuva ennakkoluuloista, koulukiusaamisesta ja miten lapset ystävyyden voimalla oppivat ymmärtämään erilaisuutta. Reilua peliä koostuu neljästä tarinasta: Kerro, kerro kuvastin kertoo koulunäytelmän teosta, jonka yhteydessä lapset joutuvat päättämään voiko tummaihoinen esittää Lumikkia. Hei, Kelly on tarina koulukiusaamisesta ja eräästä tavasta ratkaista tämä ongelma. Melan eväät käsittelee vieraasta kulttuurista saapuvan tytön kohtaamaa syrjintää koulussa.Walkerin ystävät. Intiaanipojan positiivinen suhtautuminen elämään voittaa rotuennakkoluulot ja avaa tien ystävyyteen.
Playing Fair: Carol's mirror; Hey, Kelly; Mela's lunch; Walker. Tuotanto: Nfbc, Kanada 1992. Sarjan tuottajat: Penny Ritco ja Wolf Koenig. Suom.tekstit: Tomi Snellman. Kesto: n.60 min (15 min/osa)

RUANDAN LAPSET
Elokuva on välähdys afrikkalaiseen arkipäivään. Tutustumme ruandalaisen perheen elämään yhden päivän aikana. Lasten päivä täyttyy arkisesta työnteosta kotona ja koulunkäynnistä kyläkoulussa, jonne koulumatka taitetaan juosten pitkin vuoristopolkuja. Miten suomalaisen ja ruandalaisen yhteiskunnan ja elämäntavan erot heijastuvat näiden maiden lasten ja nuorten arkielämään sekä heidän tulevaisuuden suunnitelmiin? Ovatko he yhtä onnellisia kuin me tai päinvastoin?
Kinderen op de heuvel, 1989. Tuotanto: UNICEF/BRT, Belgia. Ohjaus: Dirk Gryspeirt, Laurent Muhawe. Kesto: n.25 min. Suom. käännös: Maija Rantanen. Suom. puhe: Tiina Harpf.

TAISTELU TANSANIAN METSISTÄ
Tansanian metsät hupenevat. Suurin osa niistä päättyy kotitalouksien polttopuuksi. Osan teollisuus jalostaa myytäväksi koti- ja ulkomaisille markkinoille. Metsissä asustaa lukemattomia harvinaisia eliölajeja ja niissä kasvaa hyötykasveja. Lisäksi metsät rajoittavat kuivuuden ja eroosion leviämistä. Metsien suurhakkuut heikentävät siten myös ihmisen elinmahdollisuuksia. Kuinka metsien suojeluohjel- mia voidaan toteuttaa köyhässä Tansaniassa?
Ohjaus: Mikko Punkari. Tuotanto: Maankuvat Oy, 1992. Selostaja: Juha Hyppönen. Kesto: 23 min.

TAPAHTUUKO KYLÄSSÄNNE TÄLLAISTA?
Mikään aihe ei ole liian arkaluontoinen, kun terveystyöläiset Kata, Lakeri, David ja muut lähtevät valistamaan kyläläisiä Ugandan polttavan auringon alla. Vauhti ja huumori siivittävät kuoleman- vakaviakin asioita. Mitä kaikkea kylillä tapahtuukaan? Mistä iloitaan, mistä huolestutaan? Mihin kiinnittyy elämän lanka? Dokumentti on kuvattu pikkuisen Kiyeyin terveyskeskuksen toiminta-alueella, Victoria-järven reunamilla. Tuotanto: Epidem, 1992. Ohjaus: Kirsti Honkasalo. Kesto: 30 min.

TYÖ LUO LUOTTAMUSTA...ELI MAAHANMUUTTAJANUORTEN KOKEMUKSIA JA ODOTUKSIA AMMATTIKOULUTUKSESTA
Intiasta ja Jugoslaviasta muuttaneet kaksi tyttöä, jotka opiskelevat ravintola-alaa ja kolme rakennusalaa opiskelevaa somalialaispoikaa kertovat opiskelustaan suomalaisessa ammattikoulussa ja koulutuksen merkityksestä työelämään siirtymisessä.
Pirkanmaan videoryhmä ry. Tampere 1998. 13 min. Video tuotettu Allianssi ry:n tuella

TYÖ YHDISTÄÄ...ELI MARIAN JA GENNADIN KOKEMUKSIA PÄÄSYSTÄ SUOMALAISEEN TYÖELÄMÄÄN
Iranilaissyntyinen Maria ja Venäjältä muuttanut Gennadi kertovat opiskelustaan ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa, työhön sijoittumisestaan ja sopeutumisestaan suomalaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon. Pirkanmaan videoryhmä ry. Tampere 1998. 22 min. Video tuotettu Allianssi ry:n tuella

UNELMA TULEVAISUUDESTA - Nepalilaisen tytön tarina
Yli 100 miljoona lasta, joista kaksi kolmasosaa on tyttöjä, ei ole koskaan astunut koulun ovesta sisään. Koulutus kuitenkin antaisi tytöille paremmat avaimet elämään: lukutaitoinen tyttö avioituu vanhempana, saa vähemmän lapsia ja kouluttaa myös lapsensa. Koulutettuna saa paremmin töitä eikä joudu helposti hyväksikäytetyksi. Videossa tutustutaan 14-vuotiaaseeen Unicefin aamukoulua käyvään Muuna-tyttöön. Ennen kuin päivän työt alkavat, ehtivät köyhimmätkin käydä opettelemassa lukemista, laskemista ja kirjoittamista. Video on suomeksi puhuttu, osittain suomeksi tekstitetty.
Kuvamateriaali: Ruotsin Unicef/Birgitta Zachrisson. Copyright: Suomen Unicef-yhdistys. Maailman tytöt kouluun! -kampanja. Kesto: n. 13 min

VARASTETTU LAPSUUS - Lapsikauppa Beninissä
Länsi- ja Keski-Afrikassa lapsikauppa on laajalle levinnyttä. Videolla tutustutaan lapsikaupan syihin ja ratkaisuihin Beninissä ja tavataan beniniläisiä nuoria, jotka ovat joutuneet kaupan kohteiksi. YK:n lastenjärjestö UNICEF työskentelee Beninissä lapsikauppaa vastaan valistuksen, koulutuksen, suojakotien ja viranomaisyhteistyön avulla.
Sisältää UNICEFin Hyvän Tahdon lähettiläs Robbie Williamsin lyhytelokuvan " More precious than gold". Ikäsuositus: luokat 7.-9. ja lukiot.
Suomen Unicef, 2004. Kesto: n. 15 min + 3 min.

VELKAKRIISI
Mikä on velkakriisi? Miten eteläisen pallonpuoliskon taloudellinen riippuvuus pohjoisesta syntyy? Kenellä on valta maailman markkinoilla, kenellä ei? Elokuvassa seurataan fiktiivisen maan, Brasicon, kohtaloa. Maan ajavat jättimäiseen velkakriisiin entinen diktaattori Gomez, Kansainvälinen Valuuttarahasto presidenttinsä Pontsariuksen johdolla sekä Yhdysvaltojen ja monien muiden maiden päättäjät. Laskun maksajina ovat brasicolaiset ja heidän uusi demokraattisesti valittu presidenttinsä Maria Martinez sekä Maisu, jolla on leipomo. Tässä tarinassa ei ole onnellista loppua - toistaiseksi.
A Matter of Interest. Tuotanto: Christian Aid's AV-Unit/Leeds Workshop, Englanti 1990. Käännös: Tomi Snellman. Selostaja: Misa Palander. Kesto: n.15 min.

YKSINTULLEET
1990-luvun alusta lähtien yli 1 200 lasta ja nuorta on hakenut turvapaikkaa Suomesta ilman huoltajaansa. Yksintulleet esittelee heistä kolme, Zarminan, Harryn ja Naimon, jotka kertovat, miten he päätyivät Suomeen ja miten he selviävät vieraassa ympäristössä.
Yksintulleet on tuotettu osana Lastensuojelun Keskusliiton projektia Lapsen edun mukainen vastaanotto, joka on Euroopan pakolaisrahaston (ERF) rahoittama. Dokumentissa lapset kertovat, millaista on tulla yksin vieraaseen maahan ja mitä on pakolaislapsen elämä viranomaisten ratkaisuja odotellessa.
Käsikirjoitus: Sari Antikainen ja Taina Martikainen. Tuotanto: Lastensuojelun Keskusliitto ja Stadia 2002. Kuvaus: Sampo Karpo. Ohjaus ja leikkaus: Sari Antikainen. Kesto: 37 min.

YOUSSOU N´DOUR - KYMMENEN MENESTYKSEN VUOTTA
Youssou N´Dour on senegalilainen muusikko ja laulaja, jonka omaperäisessä ja mukaansa tempaavassa musiikissa sykkii sekä perinteisten griotien - laulavien kertojien - ääni että paikallisten nykynuorten länsimaisia vaikutteita omaavat uudet suuntaukset, joista hän on kehittänyt aivan oman persoonallisen tyylinsä. Youssou N´Dour on Euroopassa ja Yhdysvalloissa saavuttanut suurta suosiota, ja nykyään hänen kiertueensa ulottuvat aina Japaniin saakka. Ohjelma kertoo hänen 10-vuotisjuhlakiertueestaan, ja siinä kuullaan ja nähdään runsaasti live-esityksiä, joiden välissä haastatellaan sekä itse Youssou N´Douria että Senegalin nykynuorisoa.
10 ans de succés, Ranska 1991. Ohjaus: Dominique Masson. Tuotanto: A2, M.G.I., Productions Particulières. Käännös: Nora Rutanen-Couavoux. Kesto: n.58 min.

ZIMBABWE - nuorten ääniä
90-luvun zimbabwelaisnuoret elävät maassa, jossa riski saada HIV-tartunta on maailman suurimpia. Kuinka tämä vaikuttaa nuorten elämän suunnitteluun? Ohjelmassa toiveistaan ja tavoitteistaan kertoo joukko nuoria: muusikkoja, suurkaupunkilaisia, maaseudulla asuvia, työttömiä ja työssäkäyviä.
Tuotanto: NRK, Norja 1992.Toimittaja: Tonje Steinsland. Käsikirjoitus: Cathrine Wik. Ohjaus: Anders Holm. Kuvaus: Jorn G. Broll. Käännös: Tomi Snellman. Kesto: n. 30 min.

ÖLJYKKÖ
Öljykkö on dokumentin muotoon puettu fiktio, jonka tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Böömin kaivos- ja teollisuusalueelle. Kynityssä ja saastuneessa ympäristössä on kehittynyt uusi eläinlaji: Öljykkö. Tälle otukselle happi on tappava myrkky ja paras äidinmaidonvastike on 92-oktaaninen bensiini. Tiedemies- ja kuvausryhmä lähtee selvittämään Öljykön elintapoja ja -oloja.
Ropáci, 1988. Ohjaus: Jan Sverak. Tuotanto: Krátky Film, Tsekkoslovakia. Käännös: Tomi Snellman. Selostaja: Jukka Voutilainen. Kesto: 21 min.


Svenska versioner  [VHS-videot]

AFRICAN POP
Filmer om afrikansk popmusik och popkultur är fynd på våra breddgrader. I Afrika är musiken och rytmen allestädes närvarande, hela tiden. I de afrikanska storstäderna med sitt människomyller möter vi det bästa och det sämsta av modern afrikansk urban kultur. Här kan du se indisk film, höra muslimska böner mässas, klä dig italienskt och höra iorubamusik spelas på en japansk synt. En film det verkligen svänger om!
Originaltitel: African Pop Produktion: Metavideo, Brasilien 1989. Regi: Roberto Feith Längd: ca 30 min Sv. övers.: Toto Dahlström-Segerberg Berättare: Henrika Andersson

BARNDOMEN BERÖVAD - barnhandel i Benin.
I Väst- och Central-Afrika är barnhandel vitt utbredd. Benin är ett centrum för barnhandel. Videon behandlar orsaker och lösningar till barnhandels existens i Benin. FN:s barnorganisation UNICEF arbetar mot barnhandel i Benin med hjälp av upplysning, utbildning, skyddshem och samarbete med myndigheterna. Videon avslutas med en vädjan mot barnhandel framförd av UNICEFs Goodwill ambassadör Robbie Williams.
Åldersrekommendation: klass 7-9 och gymnasier.
Finska UNICEF, 2004. Längd: ca 15 + 3 min.

BARNEN I RWANDA
Av snabbt förbiflimrande nyhetsbilder i TV får vi lätt den uppfattningen att alla afrikanska barn växer upp i krig och svält. Så är det inte. I det natursköna rwandiska höglandet bor de här barnen, som vi får följa under ett helt vanligt vardagsdygn. Vad är det som skiljer, vad är det som förenar oss? Är de lika lyckliga som vi eller skall vi ställa frågan åt andra hållet?
Originaltitel: Kinderen op de heuvel Produktion:UNICEF/BRT, Belgien 1989. Regi: Dirk Gryspeirt, Laurent Muhawe Längd: ca 25 min Sv. övers.: Toto Dahlström-Segerberg Berättare: Henrika Andersson

BLOMMORNAS Ö
Ilha das Flores heter en soptipp i utkanten av Porto Alegre i Brasilien. Här bökar svinen omkring efter mat. När svinuppfödarna tycker att djuren inte längre har någonting att hämta bland avfallet, då är det fritt fram för kvinnor och barn, dvs. intelligenta varelser med högt utvecklad hjärna och greppande tumme. En film med ungdomlig fräschör, fart och fantasi. Intelligent, oförutsägbar, rolig.
Originaltitel: Ilha das Flores. Produktion: Casa de Cinema, Brasilien 1989. Regi: Jorge Furtado Längd: 12 min Sv. text: Toto Dahlström-Segerberg

BOSKAP OCH KUNSKAP
12-åriga Bismarck, 11-åriga Elieser och 6-åriga Elvin är hästkarlar och boskapsskötare i Nicaragua. I soluppgången börjar de sin dag med att mjölka korna och sedan avlöser sysslorna varandra tills det blir mörkt. Dessutom försöker de hinna med skolan. De äldre bröderna har fortfarande det utdragna kriget i färskt minne. Nu är det lugnt i landet och folk har fullt upp med att planera framtiden.
Lypsyä ja läksyjä. Produktion: Epidem, 1992. Regi: Kirsti Honkasalo. Längd: 30 min. Sv.text: Henrica Bargum.

FOSTRADE PÅ GATAN
Det här är ett mycket ömsint och personligt porträtt av några gatubarn i Peru. Under en kort vecka fick en kanadensisk filmgrupp lära känna livet på gatan i Cusco. Den fick en glimt av vad det innebär att vara Carlos, Sonya och Angel. Insiktsfullt och känsligt tar filmmakarna emot det här förtroendet från barnen, varsamt utnyttjar de rätten att få ta del av deras sårbarhet, deras hopp och deras drömmar.
Originaltitel: Grandir au Sud/Growing up in the South Produktion: Adobe Foundations, Kanada, 1989 Regi: Luc Cote/Joel Bertomeu/Robbie Hart Längd:ca 23 min Sv.övers: Toto Dahlström-Segerberg Språkkonsultation i quechua : Maaria Seppänen Berättare: Ville Sandqvist

HALFAOUINE - VATTNETS SON
Ferid Boughedir från Tunisien berättar om den 12-åriga ynglingen Noura mycket kärleksfullt och med värmande humor. Handlingen utspelas i arbetarstadsdelen Halfaouine i Tunis, där folks tankar, ord och gärningar starkt präglas av den islamiska kulturen. Nouras sexuella uppvaknande bland kvinnorna i badhusparadiset skildras med känsla och sensualism.
Halfaouine, Tunisien/Frankrike 1990 Manus & regi: Ferid Boughedir. Längd: 98 min Produktion: Cinétéléfilms/Scarabée Films I huvudrollerna: Selim Boughedir, Mustapha Adonani, Carolyn Shelby. Övers. fr. fra.: Ylva Julén

HUR ÄR DET I ER BY?
Intet mänskligt är främmande för Kata, Lakeri, David och den övriga hälsovårdspersonalen, som ger goda råd åt byborna i det solgassande Kieyi. Med raska tag och gott humör når det mest allvarliga budskap fram. Vad är på gång i byarna? Var porlar gjädjekällorna, var kastar sorgen sina skuggor? Var har själva livsnerven sitt fäste? Dokumentet är inspelat vid Victoria-sjön i Uganda och för hälsovårdsprojektet står Mannerheims Barn- skyddsförbund.
Tapahtuuko kylässänne tällaista? Produktion: Epidem, 1992 Regi: Kirsti Honkasalo. Längd: 30 min Sv. övers.: Henrica Bargum Berättare: Ira Carpelan

KAMPEN OM TANZANIAS SKOGAR
Skogarna i Tanzania är fulla av sällsynta nyttoväxter och djur, de borgar för en pålitlig vattenförsörjning och de hindrar erosionen. I dag minskar de oroväckande. Som det nu är, går största delen till brännved i hushållen. Resten förädlas för export och hemmamarknad. Det är uppenbart att hyggena beskär människans utkomstmöjlig- heter, problemet är bara hur man i ett fattigt land som Tanzania skall ha råd att skydda de här dyrbara skogarna.
Taistelu Tansanian metsistä. Produktion: Maankuvat Oy, 1992 Regi: Mikko Punkari Längd: 23 min. Sv. övers. Henrica Bargum Berättare: Ira Carpelan

LÄRA OCH LEVA I MOCAMBIQUE
Den här filmen handlar om hur det är att växa upp i krigets Mocambique. Ett svårt ämne som kräver fördjupning: många av oss kommer i framtiden att möta människor med liknande såriga krigsupplevelser i bagaget. De här skolskildringarna kan dessutom ge oss perspektiv på vår egen skolgång.
Originaltitel: Le chemin des écoliers: Mozambique Produktion: UNICEF/RTBF, Belgien 1990. Regi: Roger Beeckmans Längd: ca 30 min Sv. övers.: Toto Dahlström-Segerberg Berättare: Ville Sandqvist

MADAM, GE MIG 50 KWACHA!
Hosia 14, Abraham 12, David och Monti 10 är gatpojkar i Lusaka, Zambia. Redan på lågstadiet lämnade de skolan för att ha tid att jobba för sitt uppehälle. Det innebär att pojkarna står och tigger vid trafikljus eller försöker få bilvaktsuppdrag på parkeringsplatser i centrum. För pengarna köper de en bit mat eller lim att sniffa: två sätt att tysta magkurret en stund. Ett möte med några unga människor, en glimt av deras vardagsmödor och möjligheter.
Madam! Anna sata kwachaa! Produktion: ARC-media 1992. Regi: Kristiina Tuura. Svensk text: Elisabeth Öhman. Längd: 36 min.

MAJS OCH MATEMATIK
tar oss till Wapamesa-skolan i en by i Zambia. Här får vi följa med både undervisning och praktiskt arbete. Grönsaksland och prismor, takreparationer och trianglar, allt hör lika oskiljaktligt ihop med den zambiska skoldagen.
Originaltitel: Maissia ja matikkaa. Produktion: Proppu 1000 Oy, Finland 1989. Planering & regi: Kristiina Tuura, Päivi Takala. Längd: ca 20 min. Svensk text: Toto Dahlström-Segerberg.

MED MINA ÖGON. ASS BAMBA SÉNE, 14 ÅR. Thiraoye, Senegal.
Dokumenttiifilmi: Ass-tyttö on saanut potkut koulusta siksi ettei näe tarpeeksi hyvin. Ikäsuositus 10-16 v. Regi: Antonia Ringbom. Produktion: Finlandsvenskt filmcentrum rf & Firma Antonia Ringbom. Längd: 25 min.

SKOGENS DÖTTRAR - Två byar i Nepal
För Nepal är skogen ett livsvillkor. Befolkningen bor till 90 % i isolerade byar. Terrängen är så svårforcerad, att det kan ta flera dygn att komma till närmaste landsväg. Skogen ger brännved, mat åt boskapen och byggnadsmaterial. Det är kvinnorna som håller hela samhällsmotorn i gång, utan att för den skull själva komma i åtnjutande av vare sig makt eller frihet. I byn Armala har byborna traditionellt tagit väl hand om sin skog oavsett vem som styrt och ställt i landet. I Sarangkot har den huggits ner och det har nu krävts 18 års utvecklingsarbete att få skogen att börja växa på nytt. Det här ställer oss inför frågan: vad är utveckling?
Metsän tyttäret. Produktion: Musafilmi Ky, 1992 Regi: Juha Rekola Längd: 30 min Sv. övers. Henrica Bargum Berättare: Asko Sarkola

TVILLINGAR I INDIEN
Tvillingarna Punki och Ganshyam är 11 år och bor i Indien.Här i Finland skulle de båda två gå i skola, men i den här indiska byn är det sed att flickorna stannar hemma och arbetar. Grundlagen garanterar visserligen samma rättigheter för båda könen, men traditionen är starkare än lagen. Punki är emellertid en klarsynt ung dam med stark vilja och gott förstånd...
Originaltitel: Punki en Ganshyam, een tweeling in India Produktion: Musch & Tinbergen, Nederländerna 1989. Regi: Louk Vreesvijk Längd: ca 25 min. Sv. text: Toto Dahlström-Segerberg.

VERONIQUE - FLICKAN FRÅN TCHAD 12-åriga Veronique bor i byn Mondo, Tchad, i mycket annorlunda förhållanden jämfört med finländska barn. Tchad är ett fattigt land, där inte alla barn har möjlighet att gå i skola. Vattnet inverkar på allas liv här. i byn Mondo finns det ett modernt vattensystem. Då rent vatten är lätt tillgängligt, kan barnen gå i skola, eftersom deras tid inte går åt till att hämta vatten.
Hfors : Finlands UNICEF-förening, ca 12 min.


English versions:

COLOR-BLIND
Color-blind on nuorten monikulttuurinen tanssi-, teatteri-, ja musiikkiryhmä, jonka jäsenet edustavat kymmentä eri kansallisuutta mukaanlukien myös suomalaiset nuoret. Ryhmän jäsenet asuvat pääkaupunkiseudulla, ja he haluavat tuoda Helsingin nuorisokulttuuriin yoman näkemyksensä: suvaitsevaisuus erilaisten ihmisten välillä ja erilaisuus on rikkautta. Color Blind on myös musikaalin nimi, mutta ennen kaikkea se on mielentila.

ISLAND OF FLOWERS
Garbage is everything that human beings produce as a result of the combined efforts of the highly developed brain and the opposable thumb. The peace of land, where the garbage is thrown, has a fence to stop pigs from going out and human beings from coming in. The pig's owners, however, can let human beings in for five minutes organized in groups of ten...
Ilha das Flores, Brazil 1989. Directed by Jorge Furtado. Produced by Casa de Cinema. Duration: 12 min.

KokoNainen - THE WHOLE WOMAN
A film about female circumcision tells a story about a Finnish immigrant family and the fact that it is possible to give up the cruel tradition. The film is intended for initiating discussion among immigrants and for use by social and health care workers.
The Finnish League for Human Rights. Dream Catcher / Alexis Kouros. Language: Mainly somali, Finnish and English subtitles. 28 min.

NORDIC TRAIN
Vuonna 1995 toteutettiin Euroopan neuvoston rasisminvastainen yleiseurooppalainen kampanjavuosi tunnuksella KAIKKI ERILAISIA - KAIKKI SAMANARVOISIA. Yksi tuon vuoden merkittävimpiä tapahtumia oli junakiertue, jolloin nuoret ympäri mantereen matkasivat seitsemällä junalla Strasbourgin rasismin vastaiselle viikolle. Video kertoo pohjoismaisesta junasta, jossa nuoret kaikista Pohjoismaista keskustelevat itselleen tärkeistä asioista. Junan kulkua seurataan sekä liikkeellä ollessa, että eri pysähdyspaikkojen ohjelmallisilla osuuksilla. Mukana myös painavaa asiaa suvaitsevaisuudesta ja monikulttuurisuudesta.
Strasbourg 1996. Council of Europe. 40 min.

TOLERANCE EXPRESS
Euroopan neuvoston Rasismin vastaisen kampanjan toiminnan esittelyä ja alkuvaiheita. Edelleen kampanjavuoteen 1995 liittyen video, joka kertoo kampanjan alkuvaiheista ja jatkosta. Saamme nähdä mm. pätkiä erilaisista kampanjan tilaisuuksista, eri maiden tv-spotteja sekä ihmisten tuntemuksia ja mielipiteitä monikulttuurisuudesta.
Strasbourg. Council of Europe. Directorate of Information. 26 min.

YOUTH WITHOUT FRONTIERS
ACP-EU Youth Cooperation - South/North -yhteistyön South-osuuden toiminnan esittelyä vuosilta 1990-95 Videossa nuoret eri puolilta maailmaa keskustelevat ja kertovat omista mielipiteistään monenlaisista kysymyksistä, kuten taloudesta, tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta.
Brussels 1996. Youth Forum of the European Union.

----------------------
Verkkovideot
----------------------

Maailmanpiiri - maahanmuuttajien digitarinoita 
Eri maista kotoisin olevat nuoret rakentavat  digitarinoiden kautta  uutta turvallista tilaa, joka voi olla kaivattu maisema kotimaassa tai ihastuttava paikka uudessa maassa.  Tarinatyöpajoja pidettiin kouluissa  eri puolillla Suomea, pääasiassa valmentaville luokille.  Yhteisen kielen ja kielen oppimisen edistämiseksi tarinat tehtiin suomeksi. 
Mediakasvatuskeskus Metka - Maailmanpiiri-hanke (2013)